Pe majoritatea dintre noi, ne atrage Taijiquan-ul (taichi, tai chi chuan) pentru ca il privim ca pe o practica foarte buna pentru sanatatea noastra, atat fizica cat si mentala. Este adevarat ca Taijiquan-ul este un exercitiu foarte bun pentru sanatate, dar este mai mult decat atat.
Pe lumea asta sunt multe lucruri bune pentru sanatate dar pe care nu ne “inghesuim” sa le facem, pentru ca nu ne simtim atrasi de acele lucruri. Atunci cand ne impunem sa facem “lucruri bune pentru noi”, mai devreme sau mai tarziu ne simtim constransi sa facem acele lucruri, simtim ca ne este din ce in ce mai greu sa le facem, pana cand renuntam la ele.
Ne place atat de mult sa ne simtim liberi incat suntem dispusi sa renuntam la lucrurile pe care simtim sau stim ca “trebuie” sa le facem, chiar daca acele lucruri sunt extraordinar de bune pentru noi. Cred ca fiecare dintre noi s-a intrebat cel putin o data in viata lui: “cum sa fac ceva care sa imi placa si care sa fie in acelasi timp bun pentru sanatate?”
Ce urmarim de fapt?
Practica Taijiquan-ului (tai chi, tai chi chuan) este unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare. Cei mai multi care vin sa practice Taijiquan isi doresc sa practice pentru a-si imbunatati sau mentine starea de sanatate. Insa, pe masura ce practica, prind “gustul” si isi doresc sa practice pentru a obtine abilitatile mai profunde, uneori mai subtile, care se dezvolta prin Taijiquan. Ei se simt inspirati de maiestria si abilitatile pe care le vad la maestrii de Taijiquan si isi doresc sa fie si ei la fel. Aceasta dorinta, transforma practica Taijiquan-ului intr-o placere, intr-o dorinta de perfectionare continua, indiferent de greutatile care apar pe drumul practicii.
Atunci cand prindem “gustul” Taijiquan-ului (tai chi, tai chi chuan), practicam de “dragul de a practica” si pur si simplu “uitam” ca Taijiquan-ul este bun pentru sanatate. Aceasta atitudine este cea care “cheama” rezultatele practicii. Cu alte cuvinte, daca ne antrenam constant, cu dorinta de a ne perfectiona, de a face din ce in ce mai bine miscarile, cu siguranta corpul va deveni mai puternic si mai flexibil, vom fi mai sanatosi si mai voiosi.
Cum putem avea o practica corecta?
Atunci cand vrem sa obtinem ceva ce ne dorim, atitudinea potrivita este de a “uita” de acel lucru.
Inteleptul Chuang Tzu descrie care este atitudinea potrivita atunci cand vrem sa obtinem ceea ce ne dorim: “Atunci cand un arcas trage pentru distractie, el beneficiaza de toata priceperea lui. Daca premiul pentru care trage este o catarama de alama, el este deja nervos. Daca premiul este un obiect din aur, el trage orb, nu mai vede bine tinta sau vede dublu, el nu este in “apele lui”.
In toate aceste situatii, abilitatea arcasului este aceeasi. Doar premiul este cel care il face sa se simta “impartit”. Cand trage cu arcul pentru un premiu, lui ii pasa, crede ca are mai mult de castigat decat o simpla tragere, un simplu antrenament. Iar nevoia de a castiga indeparteaza capacitatea de a castiga.”