Istoria spune ca aceasta arta, Taijiquan (Tai Chi sau Tai Chi Chuan), a fost creata in familia Chen, o familie care s-a stabilit in secolul al XIV-lea in satul Chenjiagou din provincia Henan, China.
Sigur ca exista mai multe legende cu privire la originea Taijiquan-ului (Tai Chi), insa in familia Chen se gasesc cele mai vechi documente care atesta existenta Taijiquan-ului.
Primul reprezentant al familiei Chen care s-a stabilit in satul Chenjiagou a fost Chen Bu.
Cel care a pus insa, bazele Taijiquan-ului (Tai Chi) a fost Chen Wangting (1600 -1680), a 9-a generatie a familiei Chen.
Carturar si general in armata chineza, Chen Wangting cunostea filosofia daoista si stapanea numeroase tehnici de arte martiale. Dupa prabusirea dinastiei Ming, de partea careia a luptat, el s-a restras din viata publica si s-a intors in satul natal. Acolo a creat o arta martiala interna care combina tehnici martiale, teorii ale medicinei traditionale chineze (teoria meridianelor, teoria celor cinci elemente, elemente de acupunctura), filosofia daoista (Yi Jing, teoria yin – yang), practici interne daoiste (meditatie specifica Neidan, tehnici de respiratie – Tuna, Daoyin).
Arta martiala care s-a nascut avea ca scop transformarea interioara si se baza pe dezvoltarea si folosirea energiei interne.
Intr-un poem, Chen Wangting scria: ”Huang Ting Jing (un vechi tratat daoist) este insotitorul meu permanent. Cand sunt in activitate, merg si cultiv pamantul. In perioadele de ragaz, dezvolt artele martiale. In restul timpului, invat tinerii. Daca vor fi dragoni sau tigri depinde doar de ei insisi.”
Taijiquan-ul (Tai Chi) a fost dezvoltat si transmis timp de multe generatii doar in cadrul familiei Chen, fiecare generatie invatand din copilarie, in mod traditional, aceasta arta.
Maestrii Chen au inteles ca pentru a avansa in practica Taijiquan (Tai Chi) nu este suficienta doar practica formelor ci este necesara si o cultivarea a moralitatii. Astfel au creat un cod etic care se baza pe 12 virtuti morale: demnitatea, bunacuviinta, nobletea, onestitatea, respectul, bunatatea, curajul, dreptatea, integritatea, cinstea, loialitatea si etica.
Cel care a pus bazele “stilului vechi de taijiquan” (laojia) a fost Chen Changxing (1771 – 1853), a 14-a generatie a familiei Chen. Chen Changxing a muncit mai bine de 10 ani ca gardian al convoaielor cu bunuri de pret. Se spune ca intotdeauna livrarile sale erau sigure pentru ca banditii locali erau intimidati de abilitatile lui martiale.
Despre el se povesteste ca in timp ce urmarea o piesa de teatru si se afla in picioare chiar langa scena, a fost imbrancit si impins de cei care doreau sa fie si ei cat mai aproape de scena. Oamenii au ramas surprinsi atunci cand si-au dat seama ca Chen Changxing ii respingea in mod natural, asa cum apa se scurge de pe o piatra. De aceea l-au numit “cel stabil ca un obelisc”.
Chen Chanxing a fost primul din familia sa care a acceptat un strain ca discipol. Este vorba despre Yang Luchan (1799 – 1872), cel care mai tarziu a creat din stilul Chen un nou stil de Taijiquan (Tai Chi), respectiv stilul Yang.
Primul care a inceput sa predea in afara satului Chenjiagou, contribuind la raspandirea stilului Chen in China, a fost Chen Zhaopi (1893 – 1972). El a plecat din Chenjiagou in 1914 si a predat Taijiquan (Tai Chi) in diferite parti ale Chinei, inclusiv in Beijing.
Se povesteste ca in Beijing a fost nevoit sa raspunda provocarilor si, in cele 17 zile cat au durat luptele, nu a pierdut niciuna. In plus, era un om admirat pentru nobletea sa morala si pentru spiritul sau neobosit cu care transmitea invatatura Taijiquan-ului (Tai Chi).
Astfel, desi persecutat in timpul Revolutiei Culturale pentru ca preda o arta traditionala, el a continuat sa-si instruiasca cativa discipoli in secret. Unul dintre discipolii sai a fost Yang Songquan, nepotul sau din partea fiicei, cel care l-a ingrijit pana in ultima zi.
Cand privim in urma vedem ca sunt patru secole de cand Taijiquan-ul (Tai Chi) a aparut in cadrul familiei Chen si mult mai multe secole de cand exista anumite forme de miscare care stau la baza Taijiquan-ului.
Astazi Taijiquan-ul (Tai Chi) este practicat de zeci de mii de oameni, in multe tari. Si ori de cate ori cineva isi imbunatateste viata practicand Taijiquan, poate privi cu recunostinta in urma catre cei care, prin exemplul propriu si prin transmiterea acestei practici, au facut posibil acest lucru.